Om Folkungabygdens RF

Folkungabygdens ryttarförening bildades 1947 av ett gäng bönder ute på Skänningeslätten. Dessa familjer hade intresse av uppfödning och unghästar. På 50-talet tävlades det bl.a. i Falsterbo och andra delar av Skåne med framgång. En ridtur till Mantorp för att lasta in hästarna i godsvagnar inledde den långa resan då både häst och ryttare åkte tåg till tävlingarna.

 

Till en början anordnade klubben tävlingar för att utbilda sina unghästar, verksamheten växte sedan i takt med medlemsantalet och framgångarna på tävlingsbanorna. Bland annat har klubben arrangerat SM i fälttävlan, både -75 och -77, och under 80-talet hölls tävlingar på Mantorptravet med klasser upp till 1.60 hoppning.

 

Numera har vi våra tävlingsarrangemang på Mantorp multiarena. Den familjära andan i klubben finns fortfarande kvar även om vi nu är medlemmar från ett större upptagningsområde än ”slätta”. Vi är idag ca 50 tävlingsaktiva medlemmar som framför allt träffas på tävlingsbanorna, när vi själva anordnar tävlingar och på årsmötena. Huvuddelen av medlemmarna har hoppning som intresse och tävlar samt tränar fån lätt till svår hoppning. 

 

Du som medlem i FBR får tillbaka halva licensavgiften när du löser som junior eller senior mot att du hjälper till på FBR:s tävlingar. Har du lokal licens får du tillbaka hela avgiften. På årsmötet delas pris ut till de som  presterat bra på tävlingsbanorna under året, du anmäler dig till det via championatscupen på hemsidan. I år kommer FBR att deltaga i både ridsportsallsvenskan div I och elit hoppning för stor häst, samt div III hoppning för ponny. 

 

Genom våra tävlingar drar vi in pengar så att klubben kan betala ut pengar till oss aktiva. Det är därför viktigt att vi alla hjälps åt för att dessa tävlingar ska bli lyckade och uppskattade med nöjda ryttare, hästar, publik och funktionärer.

 

Det finns en gammal slogan från tidernas begynnelse som fortfarande lever kvar i klubben och lyder:

 

Sadla din gamla märr och rid för FBR

 

Varmt välkommen till Folkungabygdens ryttarförening!

 

Vid pennan / Malin Wiger

 

Folke Filbyter